Önarckép a lelkületünkről

“De mielőtt belevágnánk a sűrűjébe, azelőtt magunkkal kell tisztában lennünk, hogy mi milyenek vagyunk és hogyan tudjuk a legjobbat adni magunkból gyermekeinknek.”

lion-3012515_1920.jpg

Talán már említettem, hogy egy csodás mentort fújt az élet szele az utamba, akivel immár 2018. február óta dolgozunk együtt. Nemrég elindítottunk egy úgynevezett Szülői Klubot, ahol a szülőség dilemmáival foglalkozunk egy interaktív foglalkozás keretében. Sok munka vár ránk, hisz ezt nem tanítják az iskolákban, hogyan legyünk a gyerekünk számára jó szülők. De mielőtt belevágnánk a sűrűjébe, azelőtt magunkkal kell tisztában lennünk, hogy mi milyenek vagyunk és hogyan tudjuk a legjobbat adni magunkból gyermekeinknek.

A szeptemberi alkalommal ismerkedtünk egymással vagy talán inkább önmagunkkal, egyszerű kérdéseken keresztül, mint például: Ki a példaképed és miért? Milyen tulajdonságok miatt tartod jó embernek?, Mi a kedvenc dalod és milyen értékeket képvisel számodra?

Ki gondolná, hogy ezen egyszerű kérdésekre válaszolva egyszer csak kirepülhetünk a saját kis “dobozunkból” és ha jól figyelünk, akkor ráláthatunk madártávlatból saját jóságunkra és értékrendünkre.

Csak ajánlani tudom, hogy egy csendes estén vagy éppen kora reggeli napindító feladatként üljetek le egy papírral, tollal és gondolkodjatok el a következő kérdéseken.

  1. Ki a példaképed? Ki az akire úgy gondolsz, hogy számodra meghatározó személy az életedben? Miért? Milyen tulajdonságokkal rendelkezik?
  2. Most kérlek, gondolj a kedvenc dalodra, zenei alkotásra? Ha több is van, kérlek válassz egyet, ami most legelőször az eszedbe jut. Milyen értékeket képvisel a szövege vagy a dallama? Milyen érzéseket, érzelmeket ébreszt benned?
  3. Ha ezzel megvagy, akkor most gondolj, kérlek egy irodalmi műre, versre, könyvre. Milyen értékeket közvetít? Mi az esszenciája?
  4. Melyik a kedvenc festményed, művészi fotód vagy esetleg egy szobor, ami megfogott korábban? Mit sugároz, mit üzen, milyen jegyeket hordoz?
  5. Rendben, végül pedig gondolj, kérlek egy jó pillanatra az életedből, amire örömmel gondolsz vissza. Milyen érzéseket idéz fel benned?

Ha kész vagytok, olvassátok végig válaszaitokat és meglátjátok magatokban a jót! Emeljetek ki egy jó tulajdonságot, egy jó érzést válaszaitok közül, és vigyétek magatokkal a nap folyamán. Ha reggel csináltad meg a tesztet, akkor a választott jó tulajdonságod használd aznap. Figyeld meg mi történik...

Egy kis inspirációnak megosztom veletek saját válaszaimat. :)

  1. Ki a példaképed? Miért?

    Mentorom, Fried Zsófia, Belső Értékeinket Kibontakoztató Egyesület vezető trénere.

    Az én szememben példaértékű, ahogy él és amit csinál. Számtalan jó tulajdonságai közül, ami engem megfogott az a nyugodtság, higgadtság, őszinteség, stabilitás, önzetlenség, türelem, tudatosság, tapasztalat és bölcsesség, odafigyelés.
  2. Mi a kedvenc zenei műved? Mit képvisel?

    Loreena McKennitt - Marco Polo című száma
    Gyönyörűség, gyengédség, angyali, nyugtató mégis tüzes és izgalmas, sugárzó nőiesség
  3. Melyik a kedvenc irodalmi műved? Milyen értékeket képvisel?

    Paeli Suutar - Suutari levelek című könyve:
    "A párkapcsolati boldogság, valójában az együttműködés megvalósításának jutalma. Az együttműködés titka, a jó kompromisszumok megkötésében rejlik. A jó kompromisszum lehetősége a jó párválasztáson múlik. De vajon mi az, amit a szüleink sosem mondhattak el nekünk a párválasztásról? Ez a regény - különleges módon - erről szól... ...párkeresőknek, házasoknak, nőknek, férfiaknak, szülőknek."
    Tudatosság, figyelem önmagunkra, hogy minőségi életet élhessünk a környezetünkkel együtt, felismerjük, hogy kik is vagyunk és tegyünk önmagunkért tudatosan.
  4. Melyik a kedvenc művészeti alkotásod? Mit sugall?

    kanekahiko_52516_1490654587.jpg
    Kim Taylor - "Kane Kahiko", Hawaii Hula táncos
    Könnyedség, összeszedettség, szellő, erő és mégis lágy, tisztelet a tánc és az élet iránt, tudatosság, tudja mi után mi jön, fegyelmezettség

  5. Mondj egy jó pillanatot az életedből? Milyen érzéseket idéz fel benned?

    Egy fantasztikus önismereti kurzus utolsó napján, meglepetésként mikor kinyitottam a szemem egy feladat után, akkor ott állt előttem a családom.
    Kimondhatatlan öröm fogott el, öröm mámort éreztem, hálát, hogy vannak nekem és én vagyok nekik, csodaként éltem meg és mélységes szeretet fogott el.

És ha összegeznem kellene milyen ember is szeretnék lenni (vagy talán már vagyok is, csak nem tudatosítottam még eléggé?!): Gyengéd, sugárzó, nőies, nyugodt, türelmes, önzetlen, őszinte, stabil, tudatos.

Azért ezt most jól esett leírni és vissza olvasni :)

És még kérlek tegyél fel egy kérdést magadnak, miután összegezted. Elhiszed magadról mindezt a sok jót?

Kommenteljétek, hogy nektek milyen kép alakult ki a teszt után önmagatokról?

 

Ha úgy gondolod, másnak is hasznos lehet ez a poszt, oszd meg!

#AlohaMom, #mindenkibenottvanajó

 

Képek forrása: pixabay.com, tikimaster.com
Címkék: Gondolatok