10+1 tipp hogyan őrizd meg anyai stabilitásod nyáron is

Hogy maradok stabil és kiegyensúlyozott anya, hiába hallom napjában százszor: "Anya, gyere játsszunk együtt!"?

10_1_tipp_anyaknak_nyarra.jpg

10+1 tipp hogyan őrizd meg stabilitásod a mindennapokban, nyári időszakban is, mikor a gyerekek nyaralnak, te pedig 0-24 órázol…

  1. Világosan fogalmazd meg az elvárásokat és a következményeket, tartsd is be azokat.
    Egyezzetek meg a legfontosabb betartandó szabályokban. Ha egyedül vagy a gyerekekkel, akkor bizony sok energiád elmegy a felügyeletre, különösen, ha az időtök nagy részét vízparton töltitek. Beszéld meg velük, hogy segítsétek egymást és mindig mindent együtt csináljatok, közösen megbeszélve ki mit szeretne, így mindenkinek az igénye teljesülhet. Nálunk például alapvető szabály, hogy vízbe csak együtt megyünk, vagy a strand területét elhagyni soha nem szabad, és ha valahogy elhagynánk egymást, akkor pedig az eszükbe véstük, hogy hol találkozunk, és hol várjuk egymást.

  2. Légy rugalmas és nyitott!
    Jöhet bármi és nem biztos, hogy megéri mindig kiállni az általunk felállított korlátok merev szabályai mellett (persze a néhány alapszabályt kivéve), nem bűn, ha idő közben másképp látod a szabályrendszereteket és mersz változtatni. Nem esik csorba a tekintélyeden.

  3. Szervezz tudatosan programokat!
    Találj ki minden napra valami érdekes programot, legyen terved, ami persze arra jó, hogy eltérj tőle, de legalább van valami, amihez nyúlhatsz. Fáraszd le őket délelőtt egy hosszabb bicikli túrával, egy délelőtti strandolással sok vízben ugrálással, meglátod, csend lesz ebéd után.

  4. Tervezd meg a heti étrendet!
    El sem hiszed mennyire nagy segítség a mindennapokban, ha előre tudod, mit fogsz főzni és az ahhoz szükséges alapanyagok már a hűtőben várnak. Persze a tervezés során ütemezz be egy nap vásárlós programot, hogy felkészülj.

  5. Fordíts időt magadra is!
    Használd ki az időt magadra, ha a gyerekek találnak valami mélyebb elfoglaltságot. Ha vagy olyan szerencsés, hogy a gyerekek még alszanak délután, akkor Te is feküdj le pihenni, de legalább meditálj. De NE a házimunkát végezd el, hanem fogj egy könyvet és olvass el akár csak 5 oldalt! Meglátod az is megéri! Vagy főzz egy kávét és ülj le az árnyékba csendben, hagyd a gyerekeket és csak gyönyörködj bennük. :)

  6. Használd ki a homokozó időt!
    Beszélgess új emberekkel, de igyekezz kerülni a csak gyerek témát, róluk mesélsz eleget a nagyszülőknek, barátoknak. Hidd el a másik anyuka is értékelni fogja, ha más témát indítasz.

  7. Fektesd le őket korán.
    Húzd el a függönyt a gyerekszobában, mikor a kádban pancsolnak, csinálj késő esti hangulatot akár már 8-kor (nálunk későn fekvők a gyerekek :) a 8 is korán van, pláne nyáron, mikor még jóformán süt a nap), hogy minél előbb elaludjanak és jöhessen egy kis kikapcs a számodra is!

  8. Apa idő teremtés…
    Hétvégén, mikor megjön apa, hagyd hancúrozni a gyerekekkel és ülj ki egy kicsit a kertbe, teraszra, menj el egy rövid sétára. Nem fognak hiányolni, hidd el észre sem veszik, hogy nem vagy ott :) Sőt, legyen ez az Ő idejük! Szükségük van rá és Neked is sokat fog számítani, hogy csend volt körülötted akár csak egy fél órára.

  9. Apa idő avagy vegyél ki egy kis szabadságot!
    Akár pár órát is. Szervezz le egy barátnős sütizést, ülj le valahol egy könyvvel a kezedben, vigyél fülhallgatót és egy érdekes hangos könyvet, esetleg hallgass bele Brian Tracy Phoenix szemináriumának egy előadásába, menj el egy moziba, fuss egyet vagy sportolj kedvedre. Nevezzétek ki a Te idődet az Apás időnek egyben! Meglátod, hogy fogják élvezni a gyerekek és az apa-gyerek kapcsolatot is mélyen erősíti, ki vannak éhezve az apával töltött külön időre.

  10. Add át magad a gyerekekkel töltött időnek.
    Játssz velük, mintha Te is gyerek volnál, meglátod sokkal gyorsabban és élvezetesebben telik az idő! Persze most arra gondolsz, hogy ez természetes és én mindig így vagyok a gyerekeimmel. De mikor már kezdesz fáradni és kevésbé vagy türelmes, akkor erre érdemes emlékeztetned magad, hogy élvezd a játékot, éld át és meglátod mennyivel jobb és minőségibb az együtt töltött idő, még ha huszadszorra is kell ugyanazt a történetet eljátszani a műanyag katonákkal vagy Barbie-val.

  11. Ne felejts közös családi programokat csinálni!
    Miután kisimultan térsz vissza a szabad órádról, meglátod mennyivel emlékezetesebb és kiegyensúlyozottabb időt tölt együtt a család! Hisz ezért csinálunk mindent, nem igaz?!

Mi vagyunk a család érzelmi alapkövei, pont értük kell tennünk magunkért is!

Bízom benne, hogy adtam új ötletet vagy nézőpontot számodra! Persze még sorolhatnám az ötleteket, de azokat majd egy másik alkalommal. Lényeg, hogy élvezzétek a pillanatokat és éljétek meg, és mindenképp teremtsetek magatokra időt! Szép nyarat kívánok! :)

Már készül a következő cikkem, ha tetszettek a gondolataim, akkor kövess itt vagy Facebookon az AlohaMom oldalon.

Csilla

Címkék: Gondolatok