Felelősségünk szülőként...

Felelősség… Huh, ijesztő szó, nem igaz? Mit jelent valójában a felelősség? Mikor először feltették nekem ezt a kérdést, akkor ilyesmiket válaszoltam: nyomasztó, terhes, félelmetes valami, valami amit meg kell oldanom, tartanom kell magam valamihez, nem adhatom fel, kell, muszáj…

Aztán elkezdtük boncolgatni és valami ilyesmi jött ki:

“A felelősség azt jelenti, hogy magamból mindig a legjobbat próbálom adni.”

“A felelősség nemcsak kötelezettséget jelent, hanem azt is lehetővé teszi, hogy elérjük azt amit szeretnénk.”

“A felelősséghez hozzátartozik, hogy gondoskodom mind a fizikai, mind a mentális jól létről.”

cohesion-1156942_1920.jpg

Gondold csak végig, hogy milyen személyes felelősséged van önmagad iránt, a szűkebb- illetve a tágabb környezeteddel kapcsolatban, szülőként?

Ha önmagunkat vesszük, akkor felelősségel tartozom önmagam felé, hogy jól legyek, egészségem legyen, pozitívan lássam a világot, vidám legyek, őszinte, fejlődjek, szeretet, tisztelet és elfogadás legyen bennem, higgyek magamban, békében legyek magammal.

Ha környezetemet nézem, akkor ilyenek jutnak eszembe, különös tekintettel a szülői mivoltomat nézve, hogy szeretet legyen bennem, elfogadás, tisztelet, odafigyelés, pozitivitás, oltalmazás, őszinteség, gondoskodás, megértés, nyitottság, lehetőségek teremtése, vidámság, boldogság, biztonság, színesség, kezdeményezés, alkalmazkodás, idő, jelenlét.

Vajon felelős szülőként felelősségem, hogy milyen ember válik a gyerekemből? Ha igen, akkor mit tehetek, hogy olyanná váljon gyermekem, amilyennek én megálmodtam? Nézzünk erre egy hatékony eszközt.

Ismerd saját magad!

Tudd mik az erősségeid, milyen értékeid vannak, milyen sikereket értél el az életedben, mi okoz számodra örömet, miben teljesedsz ki, miben vagy a legjobb. Ha ismerem magam, akkor tudom, hogy hozzam ki magamból a legjobbat.

És ez miért fontos a gyerekem iránti felelősségemet tekintve? Mert akkor minta leszek számára, olyan minta, amit szeretnék, hogy kövessen, hiszen azt már jól tudjuk, hogy a gyerekek másolás útján tanulnak, fejlődnek. Kit követnének, ha nem minket?!

Ha nem tudod hol kezd önmagad pozitívumainak feltérképezését, akkor válaszold meg kezdetnek az alábbi kérdéseket:

  • Mik az erősségeim?
  • Milyen sikereket értem el életem során?
  • Miben vagyok a legjobb?
  • Mihez értek a legjobban?
  • Mi okoz örömet számomra? Mivel töltöm a szabadidőmet?
  • Mi az amire nem sajnálom az időt?
  • Mi a legfontosabb dolog az életemben?
  • Mi a boldog élet titka számomra?

 

Sokan azt hiszik, hogy meg kell nevelni a gyereket és megmondani neki mit és hogyan csináljon, csak akkor lehet belőle rendes gyerek/felnőtt. Nem az a fontos, hogy a másikból, a gyerekből kihozzuk a legjobbat, hanem, hogy magamból hozzam ki, mert akkor minta, példa tudok lenni gyermekeim számára.

Azt hiszem szülőnek lenni a világon az egyik legtöbb időt és energiát követelő feladat és egyben az egyik legértékesebb is. Mégsem tanítják, mégsem tanuljuk sehol. Az élet tanít bennünket, próbálkozásainkból, tapasztalatainkból levonjuk a következtetéseket, melyeket átadunk így vagy úgy valamilyen módon utódainknak, ha jó, ha rossz.

A jó hír, hogy tehetünk gyerekeink boldogságáért és pozitív irányú fejlődéséért, mégpedig úgy, hogy először teszünk magunkért. Fejlődünk, keressük tudatosan a jót magunkban, erősítjük és megéljük, használjuk, hogy ők már a legjobb arcunkat kapják tőlünk ajándékba, amit örömmel másolhatnak és használhatnak életük során.

AlohaMom

#AlohaMom, #mindenkibenottvanajó, #együttlennijó

Ha úgy érzed hatással volt rád a gondolatom, örömmel veszem, ha megosztod másokkal is, elküldheted barátaidnak, ismerőseidnek, hogy bennük is elindulhassanak gondolatok, érzések a szülőséggel, anyasággal , apasággal kapcsolatban. Fantasztikus érzés lenne, ha a munkámnak hatása lenne és minél több anyukához és apukához eljutna.

Számomra is fontos, hogy tudjam milyen érzéseket keltenek benned gondolataim. Megköszönöm, ha bármilyen formában jelzed felém, akár a tetszik gomb megnyomásával.

Ha szeretnél hetente beleolvasni a gondolataimba, akkor jelölj be nyugodtan Facebookon, vagy kövess itt a blogon.

Aloha és Mahalo

Címkék: Gondolatok