Itt az ideje, hogy TÖRŐDJ Magaddal is Anya ÚJRA!

Miután a héten itthon vagyunk betegség miatt, ma úgy éreztem nem bírom tovább, ha elalszom a laptop fölött akkor is megírom a heti cikkemet, mert már kívánt az agyam valami mást is az ápoláson és az anyai funkciókon kívül :) és azt hiszem most igazán emlékeztetnem kell magamat is a listám tételeire

Íme további 5 szokás, hogy tegyél magadért, TÖRŐDJ Magaddal IS Anya!

20_szokas_torodes.jpg

A minap voltunk olyan szerencsések (úgy döntöttünk azok leszünk ;) ), hogy egyik este házimoziztunk, megnéztük a Távkapcs című filmet. Billegtem percről percre, hogy vajon miért is pont ezt a filmet választottuk, de elárulom a végén még pityeregtem is - basszus túl jól értenek ezek az amerikaiak a hatásvadászathoz… De nem ez a lényeg. Ha ismeritek a storyt, akkor a filmben Adam néha robot üzemmódba kapcsol, mikor átpörgeti az életét a multifunkciós távirányítójával… Na, a héten én is így érzem magam, a gyerekek betegek, megszűnt a külvilág és én bekapcsoltam a robot anya funkciót, legalábbis pár órával ezelőtt így éreztem magam. Napi rutinok - reggeli készítés, játék játék hátán, folyamatos pakolás, hogy azért ne egész nap a legók között kelljen kommandózni, ruha erre, ruha arra, a mosógép már megint lejárt, a konyhában már megint valahogy tele lett a mosogató, orrfújás itt, gyógyital készítés ott, mese kapcsolás, teafőzés, éjszakai köhögés csillapítás, visszaaltatás egyszer, visszaaltatás kétszer, egy kis takarítás, ha már itthon vagyunk és “van” időnk és a többi :)

Azt hiszem most igazán emlékeztetnem kell magamat is a listám tételeire

Múlt heti tippjeim: A természet ereje, Mozgás, Egy jó meleg fürdő, Bóbiskolás, Új receptek kipróbálása.

Ér nemet mondani

Én szinte minden napomat azzal kezdem (vagy estémet azzal zárom), hogy összeírom az aznapi (másnapi) teendőimet, mind munkában, mind a családi élethez szükséges “to do”-kat. Előfordul, hogy vannak olyan dolgok a listán, amik nem olyan kritikusak az élet működéséhez. Az igényeid előrébb kerülhetnek a mosásnál, az ismerősök visszahívásánál, melyek mindig végeláthatatlanok, vagy az aznapi szuper, kihagyhatatlannak tűnő akciónál a boltban a pelenkára vagy a mosószerre, de még egy bizonytalan ügyfél visszahívásánál is. Engedd meg magadnak, hogy arra koncentrálj, ami igazán fontos. Likvidáld azokat a teendőket, amelyek nem is olyan életbevágóak és nemcsak, hogy időt és teret nyersz, de könnyebb is lesz a lelked a tennivalók nyomása alól. A túlterheltség gyorsan frusztrált anyává tehet.

Alvás

Ez természetesen nem egy új bölcsesség :) de gyakran figyelmen kívül hagyjuk. Az alvás elengedhetetlen ahhoz, hogy egészséges maradj és a legjobb formádat adhasd.

Kreativitás

Csinálj valamit, ami kielégíti a kreatív énedet. A legjobb, hogy ezt gyerekekkel is könnyen kivitelezheted. Mi például a gesztenye szezonban ilyesmivel töltöttük az időt :) (Ugye a mi időnk fontossága...)

gesztenyekeszites1.jpg

Találd meg azt az elfoglaltságot, ami örömmel tölt el, feltölti a lelked. Ez lehet kézimunka, főzés, írás, kertészkedés, varrás, festés, mozgás… végtelen a választék. Találj időt a hobbidra, amit élvezel!

Zene

Hallgass sok zenét! Az a jó, hogy ezt lehet gyerekekkel is. Nyugodtan mutasd meg nekik a kedvenc számaidat. Mi például az esti altatáshoz már pici koruk óta egy általunk összeállított zenelistát játszunk le, melyben helyet kapott Morcheeba, Boggie Parfüm című száma, de a jó öreg Louis Amstrong is hozzájárul a srácok szép álmaihoz. :) Napközben a játék zenei aláfestése néha a “Pocsolyába léptem” című szám, amire előszeretettel táncolunk és nevetgélünk közösen. Kiváló lehetőséget nyújt például a Deezer alkalmazás, igaz havi előfizetéses, de végtelen tárházat nyújt a zene terén.

Apró lépésekben

Válaszd szét több apró tevékenységre a “kényeztető” szükségleteidet, szokásaidat, egy nap csak egy apróságot végezz el. Alapvető kényeztetésre gondolok, mint körömápolás, hajfestés, szőrtelenítés, szemöldökszedés. Közel sem biztos, hogy belefér egy anya életébe, hogy mindig fodrászhoz járjon, órákat üljön a szalonokban. Ha magadnak fested a hajad, akkor egyik nap fess hajat, hívd át a barátnődet és festés közben csacsogjatok egyet. Másik nap jöhet a kéz- és lábápolás és ezt is lehet tovább bontani; egyik nap csak körömvágás, másnap meg egy lábáztatás, majd következő nap az epilálás. Próbáld ki, meglátod milyen jó érzés lesz, nem csak futsz magad után és a tükörbe nézve csóválod a fejed, hogy megint ki kéne szedni a szemöldököd, helyette ugyanúgy fogod magad érezni, mint mikor annó randira készültél.

 

Ha hasznosnak érezted a lista folytatását és jól jönne még 10 ötlet, hogy építheted be anyaként a napodba a tudatos törődést, felöltődést, akkor nézz vissza jövő héten is a blogomra.

 

#AlohaMom, #mindenkibenottvanajó, #törőjmagaddalanya

 

Ha úgy gondolod, másnak is hasznos lehet ez a poszt, oszd meg!

Címkék: Gondolatok