5 tipp hogyan bátorítsuk gyermekünket / a dicséret aranyszabályai

5_tipp_hogyan_batoritsuk_gyerekunket.jpg

Ünnepeljük meg gyermekünk egyediségét!

Akár csak az ujjlenyomat, a hópelyhek vagy falevelek mi emberek, felnőttek és gyerekek egyaránt különbözőek vagyunk a magunk módján. Minden gyermek egyedi az érzelmei kifejezésében, megélésében, gondolkodásmódjában és a másokhoz való kapcsolódásának módjában. Van aki félénk, míg mások nagyon közvetlenek, van aki mozgékony, izgága, és van aki nyugodtabb vagy épp heves természetű.

Gondos és szerető szülőként a te feladatod, hogy bátorítsd gyermeked, hogy elfogadja magát, olyannak amilyen, és megismerje, értékelje, sőt ünnepelje a saját erősségeit és pozitív viselkedési formáit.

Két gyermek édesanyjaként tapasztalom, hogy mennyire mások a testvérpárok és folyamatosan tanulom melyiküket hogy ösztönözzem, hogy önmaguk legyenek, ahelyett, hogy megmondanám, irányt mutatnék nekik, hogy milyennek kellene lenniük.

Összeírtam 5 tippet, amelyek segítenek fókuszban tartani, hogy gyermekeimből egyéniségek lehessen, ahelyett, hogy a saját elképzeléseim szerint formálnám őket.

A dicséret aranyszabályai

Hagyd kibontakozni a tehetségét, egyéniségét

Tedd lehetővé, hogy az érdeklődési körében kiteljesedjen. Lehet, hogy színi szakkörbe fog járni, vagy a fociban leli majd örömét, esetleg karate versenyekre kell vele járni, de lehet, hogy a táncban tudja a legjobban kifejezni magát. Bátorítsd arra, hogy nyugodtan próbálja ki magát abban amiben csak szeretné, ami érdekli.

Ismerd el, ha valamit jól csinál, mert megtanulta, erőfeszítést tett érte! A fejlesztett, elsajátított tudást dicsérd! Hangsúlyozd számára, hogy ne aggódjon ha épp más mint a többiek vagy pont hasonlít a társaihoz. Így is jól van, úgy is jól van!


A pozitív ereje

Tanítsd meg gyermekednek, hogyan hozzon pozitív döntéseket. Dicsérjétek meg, ha jól döntött valamiben, milyen pozitív tulajdonságokat használt döntése során és ti milyen értékeket láttok a személyiségében. Legyetek konkrétak, hogy miben jó, annál könnyebben értékeli majd magát. Fontos, hogy a testvéreket együtt dicsérjétek! - pl a nagy segített a kicsinek, a kicsi pedig ügyesen eltanulta.


Fegyelmezz ha kell, de ne becsmérelj

Alkossatok néhány fontos szabályt, melyek egyértelműek mindenki számára és megszegés esetén legyenek egyértelmű következmények. Például ha biciklivel közlekedünk az úton, akkor az átkelőnél mindig megállunk kényelmesen és megvárjuk a felnőttet, hogy együtt keljünk át az úton. Ha ettől eltér valaki, az aznap nem ülhet már biciklire. DE sosem becsméreljük, hogy milyen buta dolgot tett és mennyire rossz gyerek! Ha betartja a szabályokat, azt is emeljük ki. Nemcsak, hogy ügyesen közlekedsz, hanem, hogy milyen figyelmesen megvártál minket, pont ott álltál meg, ahol biztonságos és türelmesen vártál.


Ünnepelj!

Fogadd el, sőt ünnepeld meg gyermeked másságát, egyediségét. Ne feledd, hogy ő is egy különálló személy, hagyd hogy kibontakozzon a személyisége, önálló gondolkodása és érzelmei, amely könnyen lehet, hogy eltér a tiédtől. Ha dicsérsz, szívből jövő legyen és örülj együtt a gyerekkel. Nyugodtan oszd meg vele érzéseidet, így az érzelem kifejezése és fejlődik.


Hibázni ér

Mutasd meg gyermekednek, hogy tévedni emberi dolog. Még te is tévedhetsz és ismerd is el, ha így történik. Ettől nem leszel kevesebb a szemében, mindinkább hidd el, nőni fogsz tőle, hisz úgy is Te vagy a példaképe és csak emel a fényén, ha a példakép sem tökéletes. Ezáltal ő is merni fog hibázni és megtanulja, hogy azokból tanulni lehet, nem fog szégyenkezni miatta! A hibát is átfordíthatod pozitív dicséretbe, emeld ki, hogy milyen jó, hogy megpróbálta, milyen szerencsés, hogy már tudja, hogy mit csináljon másképp, stb... Lényeg, hogy legyen pontos a dicséret, konkrét cselekedetet emelj ki, tudja, hogy mit dicsérsz!

AlohaMom

 

#AlohaMom, #mindenkibenottvanajó, #együttlennijó

 

Ha úgy érzed hatással volt rád a gondolatom, örömmel veszem, ha megosztod másokkal is, elküldheted barátaidnak, ismerőseidnek, hogy bennük is elindulhassanak gondolatok, érzések a szülőséggel, anyasággal , apasággal kapcsolatban. Fantasztikus érzés lenne, ha a munkámnak hatása lenne és minél több anyukához és apukához eljutna.

Számomra is fontos, hogy tudjam milyen érzéseket keltenek benned gondolataim. Megköszönöm, ha bármilyen formában jelzed felém, akár a tetszik gomb megnyomásával.

Ha szeretnél hetente beleolvasni a gondolataimba, akkor jelölj be nyugodtan Facebookon, vagy kövess itt a blogon.

Aloha és Mahalo, Köszönöm!

 

Címkék: Gondolatok