Mi köze egy kertésznek a szülőséghez?

“Életünk nagymértékben attól függ, hogy mi magunk milyenné tesszük.” Samuel Smiles

A minap egy hasonlat ötlött a fejembe, ahogy Anthony Strano könyvét olvastam. A szülők olyanok mint a kertészek. Milyen egy kertész? Szereti a munkáját, örömmel gondozza a növényeket, figyel rájuk, óvja őket, de mindeközben tudja, hogy a természet végzi a maga dolgát és a fejlődési folyamatot “ő nem uralhatja csak együttműködik. Segít a természetnek, de nem lehet beavatkozó. A gyönyörű kert a kertész és a természet közötti kapcsolat eredménye. A kertész igazodik a természet törvényeihez, megérti, hogy mikor kell belépnie a folyamatba és mikor kell abból kilépnie. … A kertésznek meg kell értenie a helyes egyensúly törvényét, különben ha túlzottan beavatkozó, vagy túl keveset tesz, jelentősen korlátozza a kert szépségét és termékenységét.” Egy elég jó kertész felelősséggel és figyelemmel, mindig a helyes cselekedetek magját ülteti el. És ezt mivel tudja elérni? Türelemmel, tudatossággal, szeretettel, tisztelettel, figyelemmel, gondoskodással, folyamatos fejlődéssel.

chrysanthemum-4143241_1920.jpg

Miközben Anthony sorait olvastam arra gondoltam, hogy tényleg mennyi hasonlóság van egy jó kertész és egy jó szülő között.

Szülői tanácsadóként mindenkinek csak ajánlani tudom, élve a fenti hasonlattal, hogy vizsgálja meg magában a kertészt.

Mennyire szokott figyelni a változó körülményekre? Lehet, hogy évekkel ezelőtt a föld minősége más volt, más jellemezte az évszakokat, régen másképp esett az eső és azóta újabb növényfajtákat fedeztek fel, mi mégis a régi, jól beváltnak hitt módszereket alkalmazzuk. Nem biztos, hogy a növényt kell gyökeresen megváltoztatni, lehet nekünk, kertészeknek érdemes megvizsgálni magunkat és életre kelteni a legjobb tulajdonságokkal rendelkező kertészt.

Önkéntes munkám során ebben igyekszünk segíteni a Belső Értékeinket Kibontakoztató Egyesülettel a szülőknek, hogy megtalálják a jót magukban, megtanulják észrevenni a változást és kihozni magukból a legjobbat, hogy a magokat jókor öntözzék, kellő napfényt biztosítsanak a palántáknak, felismerjék a gyomokat és ártalmas rovarokat a növényke körül, hogy egy olyan fa nőhessen fel, mely csodás tiszta levegőt ad a környezetének.

 

AlohaMom

#AlohaMom, #mindenkibenottvanajó, #együttlennijó

Ha úgy érzed hatással volt rád a gondolatom, örömmel veszem, ha megosztod másokkal is, elküldheted barátaidnak, ismerőseidnek, hogy bennük is elindulhassanak gondolatok, érzések a szülőséggel, anyasággal , apasággal kapcsolatban. Fantasztikus érzés lenne, ha a munkámnak hatása lenne és minél több anyukához és apukához eljutna.

 

Számomra is fontos, hogy tudjam milyen érzéseket keltenek benned gondolataim. Megköszönöm, ha bármilyen formában jelzed felém, akár a tetszik gomb megnyomásával.

Ha szeretnél hetente beleolvasni a gondolataimba, akkor jelölj be nyugodtan Facebookon, vagy kövess itt a blogon.

Aloha és Mahalo

Címkék: Gondolatok