Mindennapi praktikák, hogy türelmes legyél Anyu/Apu

“Hagyd már abba azt a kántálást!”, “Tudnátok egy kicsit csendesebben vitatkozni!?”, “Öltözz már!”, “Nem, hiszem el…”, “Elegem van!”, “Miért nem tud senki elpakolni maga után!?”

Ismerősek ezek a mondatok?


tree-736885_1280.jpg

Igen, azt hiszem ilyen és hasonló mondatok még a legjobb szülő száját is elhagyják akár párunk, akár gyermekünk felé.

Mi is emberek vagyunk és nem tökéletesek. Nekünk, szülőknek is lehet rossz napunk és nem mindig vagyunk olyan türelmesek, mint ahogy szeretnénk. Azt gondolom, hogy nem is kell tökéletesnek lennünk, nem kell mindig mosolyognunk, nem kell, hogy csak és kizárólag a gyerekünk körül járjon a gondolatunk, tettünk. Nem ettől leszünk jó szülők, inkább csak fáradttá, kimerültté és türelmetlenné válunk.

Attól lehetünk jó szülők, ha figyelünk. Mind kifelé, mind befelé. Értjük mi miért történik, elsősorban bennünk. Mást nem tudunk megváltoztatni. Csak rajtunk áll, hogy milyen napunk van ma, hagyjuk-e, hogy ráhatással legyenek a külső tényezők a hangulatunkra, jó kedvünkre.

Egyik kedvenc könyvemből had idézzek egy gondolatot:

“Ha valaki mindig is pöttyös bögrét akart, erre vágyott, de nincsen a közelben egyetlen bögre sem, az ember hajlamos inni a kristálypohárból is. Azután, ahogy telik az idő, egyre jobban zavarja, hogy kristálypohárból kell innia, így elkezdi rávenni a kristálypoharat, hogy legyen már bögre. Olyanokat mond, hogy "már háromszor megbeszéltük, hogy növesztesz ide oldalra egy kis fület!", meg hogy "sokkal jobb volna mindenkinek, ha nem lennél ennyire átlátszó, kezd idegesíteni"... stb. Ahelyett, hogy keresne magának egy bögrét! Ha valaki bögrét szeretne, igyon abból, és hagyja, hogy más boldog legyen a kristálypohárral. Ez a bögrék szabálya.”

Paeli Suutari - Suutari levelek c. könyv

Igaz ez a párválasztásra vonatkozik, de azt hiszem jól leírja azt a gondolat kört, hogy nem a másikat kell megváltoztatnunk, hanem elsősorban felismernünk, hogy nekünk mire van szükségünk. Ha ezt tudjuk és felismerjük a jeleket, melyet viselkedésünk, reakciónk mutat, akkor tudunk csak vele kezdeni valamit.

Ehhez szeretnék pár tipped adni, hogyan figyelj magadra és légy türelmesebb pároddal, gyermeke(i)ddel!

MINDENNAPI „PRAKTIKÁK”, hogy türelmesebb legyél Anyu/Apu...

 

  1. Ébredés utáni első gondolatod alapozza meg a napod hátralévő részét. Amikor kinyitod a szemed, ülj fel egy pillanatra és értékeld az új nap ajándékát. Gondolj valami felemelőre, szépre, megnyugtatóra. Teremts egy békés pillanatot, és néhány percig élvezd a reggeli csendet.

  2. Vezesd be azt a szokást, hogy egy kicsit korábban kelsz, mint ahogy eddig tetted. Tegyél ki magadnak este egy szép gondolatot az ágyad  mellé, reggel, mikor felkelsz olvasd el és gondolkodj el rajta. Írd le az érzéseidet ezzel kapcsolatban és bátran add át magad az érzéseidnek. Ha lehetőséged van rá, akkor beszélgess erről egy hozzád közelálló személlyel. Ez a gyakorlat hozzásegít, hogy a nap hátralévő részében jól érezd magad. De abban is, hogy elfogadd és kezeld a konfliktusokat, nehézségeket.

  3. Az egyszerűség elbűvölő. Válassz ki egy napot, és ez legyen számodra az egyszerűség napja. Egyél egyszerű és természetes ételeket. Napközben legyenek olyan időszakok, amikor semmit sem csinálsz – csak sétálsz, nézelődsz, a pillanatnak élsz. Legyél nyitott a mélyebb és csendesebb megélésekre. A nap folyamán fogadj el minden egyes jelenetet, és minden egyes személyt olyannak amilyen. Este írd le a magaddal kapcsolatos észrevételeidet, és figyeld meg az állapotodat.

  4. Gondolkodj el mindazokon a dolgokon, amik aggasztanak. Írd le őket egy darab papírra. Nézd végig, hogy ezek közül melyek azok, amelyekkel tudsz valamit kezdeni, és azokat írd fel egy másik lapra. Írd melléjük, hogy mit tudnál a megoldás érdekében tenni. Utána a másik papírt tedd félre, és egy időre felejtsd el, akár össze is gyűrheted és eldobhatod. Ez nagyon jó gyakorlat egyrészt a hatékony problémamegoldásra, másrészt a békességed megteremtésére.

  5. Írj össze néhány mondatot, melyek megnyugtatóak számodra. Például: "Én egy békés lény vagyok… Békés vagyok… Szeretem a békét, és azt megosztom másokkal. A békében van az erőm…." Naponta többször végezd el a következő gyakorlatot - fontos, hogy éld át a mondatokat és ne csak ismételgesd - csodálkozni fogsz az eredményen.

  6. Gondolj két olyan dologra, amit te csináltál, és ha csak rá gondolsz máris boldogságot, örömet érzel. Egy kis darab papír egyik oldalára írd rá az egyik dolgot, a másikra a másikat. A papírt tedd egy olyan helyre, ahonnan bármikor, amikor nem érzed magad olyan jól, azonnal elő tudod venni. Olvasgasd és hívd elő az emlékeidet. Ez segít elterelni a figyelmedet a rossz érzéseidről, így nem “merülsz le”, és megújult erővel folytathatod a napodat.

  7. Mindig legyen nálad egy jó, örömteli gondolat, egy örömteli érdekesség, hogy azt bárkivel, akivel csak találkozol, meg tudd osztani.

  8. Minden este lefekvés előtt gondolj vissza az elmúlt napodra, és öt olyan dolgot írj le egy papírra (füzetbe), ami napközben örömöt, jó érzést adott, és csak utána menj aludni.


Sok szép, örömteli és békés, türelmes napot kívánok Neked és családodnak!

Forrás: Belső Értékeinket Kibontakoztató Egyesület

logo_hosszu_800x253.JPG

 

 

AlohaMom

 

#AlohaMom, #mindenkibenottvanajó, #együttlennijó

Ha úgy érzed hatással volt rád a gondolatom, örömmel veszem, ha megosztod másokkal is, elküldheted barátaidnak, ismerőseidnek, hogy bennük is elindulhassanak gondolatok, érzések a szülőséggel, anyasággal , apasággal kapcsolatban. Fantasztikus érzés lenne, ha a munkámnak hatása lenne és minél több anyukához és apukához eljutna.

 

Számomra is fontos, hogy tudjam milyen érzéseket keltenek benned gondolataim. Megköszönöm, ha bármilyen formában jelzed felém, akár a tetszik gomb megnyomásával.

Ha szeretnél hetente beleolvasni a gondolataimba, akkor jelölj be nyugodtan Facebookon, vagy kövess itt a blogon.

Aloha és Mahalo

Címkék: Gondolatok