Csak a mesékben létezik tökéletes család?

Mi kell egy jól működő, boldog, szeretetteljes, kiegyensúlyozott családhoz? Olyan egyszerűen hangzik, nem? Hiszen ezt mindenki tudja. Kell hozzá első sorban egy szerető pár, szokványos esetben egy nő és egy férfi, ez bővülhet gyerekekkel, egyéb hozzátartozókkal, meg persze sok szeretet, odafigyelés, türelem, biztonság, jólét és sorolhatnánk. Úgy gondoljuk ez természetes, minden család így néz ki… De sajnos csak a mesékben! Viszont az a jó, hogy nem csak a mesékben lehetséges, mindenki számára elérhető! De hogyan?

geese-2494952_1920.jpg

Legelőször hadd tegyem fel azt a kérdést, Kedves olvasóm, hogy Neked mi jut eszedbe arról, hogy CSALÁD?

 / Ha van kedved pár szóban megfogalmazni, akkor ne habozz kommentben tedd meg itt vagy a Facebook oldalamon, mert nagyon kíváncsi vagyok a véleményedre! /

Tovább megyek, mi szerinted a család funkciója, működése, küldetése, egyedisége, egyénisége? Mitől lesz egy közösség család?

Nézzük először egy-két ismertebb ember véleményét:

“Család - mi is ez: Egy származási kapcsolat, szülők, leszármazottak, gyerekek, mint én?

Vagy egy szociális szövetség, egy gazdasági egység, ami optimális a gyerekneveléshez, munkamegosztáshoz?

Vagy valami egészen más, mondjuk: egy hely a közös emlékeknek? A szeretet nyújtotta menedék? Egy alap, amely biztonságot ad?...

Sohasem tudtam egyértelmű válaszra jutni.”

Barack Obama

 

“A család néhány gyerek és néhány felnőtt együttélése.”

Cserey Miklós

Amikor én elkezdtem elmélkedni Cserey Miklós - családterapeuta és a Szülőnek lenni konferencia szervezője - hatására, hogy számomra mit jelent a család, akkor ilyen szavak jutottak eszembe: szeretet, összetartozás, biztonság, támogatás, jókedv, példamutatás, jólét, együttműködés, együttérzés, támogatás, odafigyelés, tanítás, gyereknevelés, kapcsolódás, kötődés, figyelem, tisztelet, elfogadás, őszinteség, megértés, közös tartalmas időtöltés.

Sok szóval ki lehet fejezni, de vajon ezek hogy teljesülnek, hogy valósulnak meg egy család életében, ki valósítja meg ezeket a szép szavakat? Mi, a résztvevői, a közösség tagjai, a család részei!

De hogyan? Teszünk érte, tudatosan! Ott kezdjük, hogy magunkkal kerülünk jó viszonyba, megismerjük magunkat és tudjuk, számunkra mit jelentenek a fenti szavak, - vagy épp azok, amelyeket Te magadénak érzel a család fogalmához kapcsolódóan, - és meg is éljük azokat, ismerjük az értékeinket és azok szerint élünk.

Ma már annyi féle - fajta család létezik, hogy nem olyan egyszerű megteremteni az ideális feltételeket egy jól működő családhoz. Gondoljunk csak bele, ma mennyi nukleáris család (apa-anya-gyerekek) mintát látunk és mennyi egyszülőset illetve mozaik családot? Nincs egyértelmű recept a jó családi élethez. Viszont azért van némi támpont, amibe kapaszkodhatunk és tudatosan tehetünk érte, hogy ne hűljön ki a család melege a sok változó körülmény ellenére sem.

Vannak, akik szerint az alábbiak kellenek egy jól működő, boldog, szeretetteljes, kiegyensúlyozott családhoz:

  1. Szeretet
  2. Érzelmek kifejezése
  3. Igényeink kifejezése
  4. Érdeklődés
  5. Nyílt, direkt, őszinte kommunikáció
  6. Tisztelet önmagunk és egymás iránt
  7. Elköteleződés és alkalmazkodás
  8. Rugalmasság
  9. Állandóság és változás
  10. Tér - Közös időtöltésre és énidő megteremtésére alkalmas tér
  11. Énidő mindenkinek jár
  12. Közös időtöltés - “A jelen megélése ajándék.”
  13. Közös történetek - Minták
  14. Pozitív gondolkodás - Megoldás orientált hozzáállás problémaorientáltság helyett

Felsorolás alapjául szolgáló forrás: Mindannapi Pczichológia IX. évf. 2. Szám. 2017. Április-május

Mindezeket erősen összeköti az együttműködés, ami szerintem elengedhetetlen egy jól működő családban.  Munkám részeként a Living Values szülőknek szóló programja során rájöttem, hogy az együttműködés sokkal több, mint aminek gondoljuk általában.

Amikor együttműködünk, akkor együtt dolgozunk egy közös cél érdekében, amihez az kell, hogy minden résztvevő értékeit felismerjük, és pozitív legyen a hozzáállásunk. Aki együttműködik másokkal, az jó szándékot és tiszta érzéseket táplál a feladat és a többiek iránt. Egy jófajta együttműködéshez fontos tudni, hogy mire van szükség, lehet, hogy egy kreatív ötlet kell, de máskor lehet engedni kell az elképzeléseinkből. Az együttműködés során előfordul, hogy minket vezetnek vagy épp mi vezetünk. Elengedhetetlen része a kölcsönös tisztelet és bátorság, megfontoltság, a mások iránti figyelem és segítőkészség.

Ha mindezekre képesek vagyunk a mindennapokban, a családi életünkben, a legegyszerűbb hétköznapi események során is, akkor jó alapokat tettünk le a családunk érdekében. Ha még nem érzed magadban a fentieket, ne ess kétségbe, mert mindez csak rajtad áll. Ha Te úgy döntesz mostantól együttműködő leszel és figyelsz a részletekre, akkor idővel kialakul és már tettél egy lépést a mesebeli családod felé.

AlohaMom

 

#AlohaMom, #mindenkibenottvanajó, #együttlennijó

Ha úgy gondolod, másnak is tetszene a fenti gondolat, akkor kérlek oszd meg.

Ha érdekesnek találtad a cikkemet, akkor ezek is tetszeni fognak:

Címkék: Gondolatok