20 Egyszerű szokás, hogy "Törődj magaddal Anya!"

Összeállt a 20 tipp, szokásrendszer, amivel fel tudjuk tölteni magunkat anyaként és megadjuk magunknak a törődést. Az első 5 tippet itt találod, a második ötöt pedig ide kattintva nézheted meg, a folytatáshoz pedig görgess lejjebb.

lion-3372720_1920.jpg
Ha emlékeztek múlt héten írtam, hogy itthon töltöttük az egész hetet. Jó kis hét volt, nagyon szuper volt, hogy megint egész nap hármasban voltunk, sokat játszottunk és éreztem, hogy a srácoknak is kellett már “anyás nap”, ahogy mi hívjuk (amikor csak egész nap anyával lehetnek). Szerencsére nem voltak nagyon betegek, de ahhoz épp eléggé, hogy levegőre és közösségbe ne menjünk, úgyhogy a négy fal között kellett megoldanunk a kis energiabombák kifárasztását :) Nem volt mindig könnyű feladat, hiányzott az énidőm. Azért valljuk be az anyaság le tudja szívni az embert, mindamellett, hogy a világ legcsodásabb kaladja. De ahogy egy kaland során is néha fel kell töltődni, ki kell kapcsolni, pihenni, magaddal foglalkozni, nem lehet állandóan nagy kőgolyókat gurigatni, ahogy Indiana Jones tette. Ezért hoztam további 10 ötletet, hova és mit csempéssz a napodba Anya, hogy törődj magaddal is néha.

Korábbi tippjeim: A természet ereje, Mozgás, Egy jó meleg fürdő, Bóbiskolás, Új receptek kipróbálása, Ér nemet mondani, Alvás, Kreativitás, Zene, Apró lépésekben.

Maradj kapcsolatban

A baráti kapcsolatok nagyon fontosak, rengeteget lehet velük töltekezni, de mikor egyre csak sűrűsödnek a családi tennivalók egyre utópisztikusabb lesz még a gondolata is egy jó telefonbeszélgetésnek vagy chatelésnek a barátokkal vagy netán egy kellemes kávézás a város egyik hangulatos kávézójában. Az elszigeteltség nagyon hamar beköszönt az életünkbe, de mint tudjuk társas lények vagyunk, szükségünk van a kapcsolódásra. Tegyél tudatosan a kapcsolatok fenntartásáért vagy épp új kapcsolatok kialakításáért.

Napi hála lista

Ha naponta összeszeded, hogy miért vagy hálás és milyen jó dolgok történtek veled, akkor egyrészt boldogan fekszel le, másrészt a jó dolgokra fogsz koncentrálni. Az a jó az egészben, ha minden nap írsz legalább 5 jó dolgot, ami aznap történt veled, akkor pár nap vagy hét és azon kapod magad, hogy keresed a jó dolgokat körülötted, hogy legyen mit írnod a listádra este :). És ami a legjobb, hogy rosszabb pillanataidban vissza is tudod olvani a korábbi pozitív történéseket, amik mosolyt fognak csalni az arcodra. Hát nem megéri nyitni egy hála naplót is akár? 

Illataromák a fürdőben

Erről az jut eszembe, mikor a plázában elhaladok egy szappanbolt mellett néha úgy hívogat az az édes illat, csak egy szippantásra. Valahogy attól színesek lesznek a gondolataim és szinte a jó meleg fürdőkádban érzem magam - néha meg is ajándékozom magam egy újfajta fürdőgolyóval, hogy mikor eljön az én időm a kádban, akkor tudjak miből választani. De az a jó, hogy nem csak a fürdőkádban lehet átélni ezt az “illatkényeztetést”…

A nyáron egyik kedves ismerősöm épp olajozta magát a strandon egy igen kellemes narancsos illatú olajjal, kértem is kölcsön pár cseppet. Olyan finom és simogató érzés volt a kiszárított napszítta bőrömnek, hogy azonnal vettem is egy üveggel, ugyanis voltam annyira szerencsés, hogy pont ő gyártja ezeket a különleges olajakat. Ha ma bekenem magam vele egyből a nyári napsütés jut eszembe, hisz tudjuk, hogy mennyire erősen hat az emlékeinkre egy illat, egy hang, tapintás élménye. Egy megbízható forrás és tipp ha te is vágynál egy kis illat- és bársony kényeztetésre: SkinDelight, www.skin-delight.com

Engedj be kevesebb médiát

Én évek óta nem nézek híradót, nem olvasok hírportált és nem hallgatok rádiót. Olyan jó érzés, hogy nincs tele a fejem a világ gondjaival. Ami igazán fontos, az a hír valamilyen módon úgy is eljut hozzám. Csak ajánlani tudom, hogy ne nézzetek TV-t, semmiképp ne menjen háttérzajnak! Nézzetek inkább jó filmeket és beszélgessetek sokat a párotokkal, gyerekeitekkel, barátokkal, szomszéddal, bárkivel, többet ér mint a média bármelyik híre.

Egyedül

Minden nap legyél egy kicsit magaddal. Adj magadnak egy kis csendet, elmélyülést, minden nap minimum 30 percet. Ez lehet akár az ebéd időd vagy mikor a kicsik alszanak délután vagy este lefekvés előtt, de akár a család előtt ébredve kora reggel.

Egészségesebben

Válassz egészségesebb étkezési szokásokat - kevesebb cukor, glutén, több friss zöldség és gyümölcs. A tested megjutalmaz, ha te is megajándékozod őt egészséges ételekkel. Ehhez én is keresem folyamatosan az utam. Mikor picik voltak a gyerekek a makrobiotikus étkezés jött be nagyon, több hónapon keresztül csinálta a család és a magam nevében beszélve, sokkal könnyebbnek és energikusabbnak éreztem magam. Megéri a tudatosság és a kitartás.

Olvass az élvezet kedvéért

Egy jó kis történet olyan üdítő tud lenni. Manapság azon kapom magam, ha szakítok is időt az olvasásra, akkor az biztos, hogy valamilyen önfejlesztő, gondolatébresztő, szülőséggel, gyerekekkel kapcsolatos olvasmány, ami szintén nagyon üdítő, de nem kapcsolja ki az agyam, sőt, inkább felpörgeti. Egy könnyed, fiktív történet jobban beszippant a pihenés világába.

Nézd meg a kedvenc filmed

Akár csak az olvasás, nagyon ki tud kapcsolni egy könnyed love story vagy egy izgalmas thriller, egy jó francia vígjáték, mindegy milyen film-fogyasztó vagy, tedd be a kedvenc filmed és lazíts, bújj össze pároddal, pattogtass egy popcornt és utazz vissza a múltba, mikor minden hétvégén ezt (is) csináltátok :)

Meditálj

Nem kell ezt túlgondolni, az is elegendő, ha egy nap 10 percet szánsz meditálásra, csendben, magaddal, figyelve a légzésedre, engedd át magadon a gondolataidat, elemzés és továbbgondolás nélkül. Itt egy szuper ingyenes meditációs applikáció: www.just-a-minute.org

 

Ha hasznosnak érezted a lista folytatását és jól jönne még 10 ötlet, hogy építheted be anyaként a napodba a tudatos törődést, felöltődést, akkor nézz vissza jövő héten is a blogomra.

 

#AlohaMom, #mindenkibenottvanajó, #törődjmagaddalanya

 

Ha úgy gondolod, másnak is hasznos lehet ez a poszt, oszd meg!

Címkék: Gondolatok