Hol is kezdjem ezt a “pozitívosdit”?

A múlt heti “gondolataimban” a pozitív hozzáállásról írtam. Csak csinálni kell és a környezeted átveszi. Na jó, de hol kezd ezt a “pozitívosdit” és hogy lesz az életed ezáltal tartalmasabb? Mutatok rá egy kutatásokon alapuló technikát.

waterfall-828948_1920.jpg

Biztos hallottatok már a pozitív pszichológia tudományáról, mely többek között Martin Seligman és Csíkszentmihályi Mihály nevéhez fűződik és igen friss tudomány. Azzal foglalkozik, hogy mennyire elégedettek az emberek az életükkel, és 3 féle élet elem alapján mi szükséges a mindennapi élet jobbításához, hogy lesz több örömünk az életben. Olyan eszközöket kutat és mutat, melyek az embereket boldogabbá tehetik és pozitív hatást érnek el, így az emberek erősségeivel foglalkozik mintsem a gyengeségeivel. Szerintük van is receptje a jó életnek….


Seligmanék munkájuk során a boldogságot három részre, elemre bontották.

  1. A pozitív érzelmek útjára, a kellemes élet elemeire (olvasás, evés, alvás, bohóckodás, kávézás, pihenés, jó hírek megélése, film nézés…)

  2. A flow boldogságának útjára, a megélésekre, úgynevezett flow élményekre (alkotás, örömteli tanulás, együtt gondolkozás, bridzsezés, flowban levés…)

  3. A harmadik út a tartalomé, azaz a tartalmas élethez tartozó tevékenységek (baráti beszélgetések, zenélés, társasjáték, párkapcsolat...).

Kutatásaik alapján azt állítják, hogy a boldog élethez mindhárom kell.

  • És mi a recept? Tudd mik az erősségeid.
  • Ezt hogy ellenőrizheted? Hogy tudod mi az 5 legerősebb tulajdonságod.
  • Hogy miért jó az nekünk, ha tisztában vagyunk velük? Ha szeretnél tartalmas életet élni, akkor jó ha tudod, hogy a legerősebb készségeink ismeretéből ered és azok használatából áll. Életünk - munkánk, szerelmünk, játékunk, barátságunk, családunk - újraformálásához használnunk kell ezeket, amennyire csak lehet.

Te elgondolkodtál már, hogy mi az 5 legerősebb tulajdonságod és ezek miben segítik az életedet?

Ha eddig nem foglalkoztál ezzel, most fogj egy papírt és egy tollat, írd le az 5 legjobb, legerősebb tulajdonságod és kezd is el használni, tudatosítani magadban.

Sokan kutatják a boldog élet elemit, ki tudományos úton ki csak a saját élő-környezetében, hogy jobb életet élhessen. Én az utóbbiba tartozom és töretlenül hiszem, hogy van recept. Mindenkinek más-más, de a legfontosabb, hogy higgyük, hogy létezik és tegyünk érte.

Csíkszentmihályiéknak köszönhetően én mától keresem a flow élményeimet, a belefeledkezős tevékenységeimet, az örömteli pillanatokat, mint a reggeli csendes kávézás egy könyvvel a kezemben és a tartalmas élethez tartozó környezetre is odafigyelek majd, mint tartalmas időtöltés a gyerekekkel, párommal, családommal, baráti összejövetelek.

És ami talán az első és legfontosabb lépés, hogy tudom miben vagyok jó, elfogadom, használom, megélem és fenntartom a legjobb tulajdonságaim.

AlohaMom


Cikkem Martin Seligman TED előadása alapján készült.
https://www.youtube.com/watch?v=9FBxfd7DL3E

#AlohaMom, #mindenkibenottvanajó

Ha úgy gondolod, másnak is tetszene a fenti gondolat, akkor kérlek oszd meg.

Ha érdekesnek találtad a cikkemet, akkor ezek is tetszeni fognak:

Címkék: Gondolatok